Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie sboru

HISTORIE     SBORU     DOBROVOLNÝCH     HASIČŮ     SVÉBOHOV

     Sbor dobrovolných hasičů Svébohov byl založen v červmu roku 1891. Podle dobových dokumentů měl v tomto roce sbor 52 členů činných a 3 přispívající. Na první vybavení sboru byla uskutečněna sbírka mezi členy a také mezi spoluobčany. Prvním předsedou sboru byl zvolen Jan Odstrčil, místopředsedou Jan Večeř a velitelem Josef Nétek. V následujících letech se sbor účastnil hašení několika požárů v sousedních obcích.  Sbor požádal Zemskou pojišťovnu o peněžitou podporu na nákup nového vybavení. Žádost byla vyřízena kladně a v roce 1894 sbor obdržel 314 zlatých, za které byla pořízena ruční stříkačka  ,,Kněžna´´ tažení koňmi.

     Členové sboru se účastnili všech veřejných akcí a průvodů, jako byly oslavy svatého Floriana, Velikonoce, Dožínky a mnoho dalších. V roce 1895 byly uspořádány 2 taneční zábavy, ples a v létě válet. Čistý zisk z výletu 40 zlatých byl věnován na výstavbu Českého gymnázia v Zábřehu.

     Velkou ránu utrpěl sbor v roce 1914, kdy jeho členové museli jít bojovat do válkya mnoho se jich zpětjiž nevrátilo. V roce 1925 byla zahájena výstavba Hasičské zbrojnice, na kterou přispěla obec.

     Koncem 50 let zakoupila obec pro sbor novou stříkačku PS8, se kterou se požární družstvo začalo zůčastňovat požárních soutěží v okolí. Velkou zkouškou pro členy byl rok 1960, kdy došlo k požáru 4 domů. V následujících letech sbor pořádal plesy, taneční zábavy, posezení u táboráku, zájezdy pro děti do zoologických zahrad, zájezdy pro dospělé po celé republice.  Každoročně byly pořádány zájezdy na motokros do Holice, Dalečína a na autokros do Nové Paky.  V roce 1897 bylo panem Jiřím Kunertem pořádáno Setkání harmonikářů. Od té doby se tato kulturní akce každoročně opakuje.

     V roce 2008 nám v rámci vybavování sborů starší technikou od profesionálních hasičů byla předána hasičská Avie. Ta je využívána k hašení požárů v katastru obce a také k přepravě hasičských družstev na soutěže. V roce 2009 bylo založeno soutěžní družstvo Mladých hasičů.

     V současné době má náš sbor 45 členů